Branddetectie

Wanneer er 's nachts brand uitbreekt, heeft u heel weinig kans dat u tijdig wakker wordt. Als u slaapt, ruikt u immers niet. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend. Hoe sneller u een brand opmerkt, hoe meer tijd u heeft om de woning te verlaten en dus hoe hoger uw overlevingskansen zijn. Een brandmelder reageert op rook of hitte en maakt een scherp geluidssignaal wanneer een bepaalde grens overschreden wordt.

Brandmelders kunnen zowel bekabeld als draadloos geïnstalleerd worden. Bij een draadloze installatie bevat de brandmelder een batterij die slechts om de 10 jaar vervangen dient te worden. Het is mogelijk om de brandmelders te koppelen aan het inbraakalarm, zodat ook dit in werking treedt.

De hal en de trappenhal zijn de plaatsen waar de lucht het gemakkelijkst circuleert en waar bijgevolg de rook zich het eerst verspreidt. Dat is dus de aangewezen plaats om de branddetectors te installeren. Op elke verdieping van de woning wordt het best minstens één detector geïnstalleerd, waarvan zeker een toestel in het vertrek waarop de deuren van de slaapkamers uitgeven. In de keuken, de badkamer en de garage worden geen rookmelders geïnstalleerd.

Rookmelder of hittemelder

Rookmelders detecteren enkel rook zelf. Via een optisch meetprincipe registreert de melder voortdurend of en hoeveel rookdeeltjes er in de lucht zijn. Zijn dat er te veel, dan geeft de melder een alarm. Aangezien rook altijd stijgt, installeren we de rookmelders altijd zo hoog mogelijk, bij voorkeur op het plafond.

Een hittemelder detecteert geen rook, maar meet voortdurend de omgevingstemperatuur. Ze geven een alarm als de temperatuur een bepaalde grens overschrijdt. Hittemelders zijn erg handig op plaatsen waar rookmelders te veel valse alarmen zouden geven, met name op plaatsen waar veel (water)damp of andere gassen aanwezig kunnen zijn, zoals de keuken, badkamer en garage.

Branddetectie

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x